Aineisto-ohjeet

Tavoitteenamme on aina, että painotuotteesi saa arvoisensa toteutuksen ja että se vastaa laatuvaatimukseesi! Mikäli valmistat painoaineistot itse, pyydämme ystävällisesti noudattamaan alla olevia ohjeita painettavalle aineistolle.

​Autamme mielellämme, mikäli sinulla on kysyttävää tai alla olevissa asioissa on epäselvyyksiä. Ammattitaitoinen ja ennen kaikkea palveluhenkinen henkilökuntamme auttaa mielellään Ota yhteyttä reprohenkilökuntaamme tai yhteyshenkilöösi, mikäli sinulla on kysyttävää painovalmiin aineiston valmistamisesta.

Tarjoamme myös painotuotteen ulkoasun suunnittelu- ja taittopalveluita. Tule keskustelemaan kanssamme tai pyydä tarjous!

Ohjeet

Sivukoko ja leikkuuvarat (bleed)

 • Julkaisun koko tulee olla sama taittovaiheessa kuin tuotteen haluttu lopullinen puhtaaksileikattu koko.
 • PDF-tiedosto tulee sisältää leikkuuvarat 3 mm yli puhtaaksileikkuun (bleed).
 • Tee PDF-tiedosto aina sivuttain, ei aukeamittain. Sisällytä leikkuumerkit jokaiselle sivulle.
 • Jätä pois PDF-tiedostoista kaikki ylimääräiset/tyhjät sivut.

Värimääritykset

 • Värien tulee olla prosessiväreinä (CMYK).
 • 100 % musta muuttuu aina päällepainavaksi ja CMYK-valkoinen avataan automaattisesti prosessissa (white knockout), riippumatta dokumentin asetuksista. Näin toimitaan aina, jollei työkohtaisesti asiasta ole muuta sovittu erikseen.
 • Tarkista Adobe Acrobatissa PDF:n overprint-määritysten toimivuus Overprint Preview -toiminnolla ja valitsemalla Simulate Overprinting.
 • Lisävärielementtien, kuten esim. kulta, pitää aina olla avattu muista osaväreistä.
 • Mikäli sinua askarruttaa värimääritykset, otathan yhteyttä reproomme.

Kuvat

 • Tuo kuvat aina CMYK-muodossa, ei RGB-muodossa. Teksti- ja piirrosvärit tulee aina esim. InDesign -taitto-ohjelmassa olla CMYK-väreinä.
 • Minimiresoluutio kuville sekä digi- että offset-painossa on 300 dpi.

Värierotteluprofiilit

Valitse värierotteluprofiili paperityypin perusteella seuraavasti:

 • Päällystetyt paperit Coated FOGRA39 tai Coated FOGRA51
 • Päällystämättömät paperit Uncoated FOGRA29 tai Uncoated FOGRA52

* Huom! Älä liitä värierotteluprofiilia PDF-tiedostoon. *

​Ystävällisesti ilmoita yhteyshenkilöllesi tai reprollemme, mikäli toimitat meille painettavan työn RGB-väriavaruudessa. Ilmoita myös ovatko vain painettavan aineiston kuvat RGB-muodossa vai kaikki painettavan aineiston värit. Waasa Graphics tekee värierottelun automaattisesti tuotannon järjestelmässä.

Mikäli toivot, että Waasa Graphicsin repro tekee värierottelut puolestasi manuaalisesti ja samalla tarkkuussäätää värieroteltujen kuvien sävyarvot, sovi asiasta etukäteen yhteyshenkilösi kanssa. Manuaalinen värierottelu ja kuvien tarkkuussäätö on laskutettavaa palvelua.

PDF-tiedostot

* Kun muodostat painettavan PDF-tiedoston värierotellusta (CMYK-muotoisesta) taittotiedostosta, kytke värinhallinta taitto-ohjelmasta pois päältä.

​Mikäli toimit RGB-väriavaruudessa, PDF-tiedostoa tehtäessä myös RGB-taittotiedosto on mahdollista kääntää Adobe Acrobat-ohjelmalla CMYK-muotoon. Käytä tällöin RGB-kuvien lähtöprofiilia ja painopaperille sopivaa kohdeprofiilia (katso edellä mainitut Värierotteluprofiilit).

Voit myös jättää PDF-tiedoston RGB-muotoon. Tätä emme kuitenkaan missään tapauksessa suosittele. RGB-kuvat pitää siinä tapauksessa kääntää AdobeRGB-avaruuteen ennen tiedoston toimittamista. Järjestelmämme kääntää tiedoston automaattisesti CMYK-muotoon.

Värinhallintaan liittyen repromme auttaa mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää. Ota yhteyttä repro@waasagraphics.fi tai soita 020 7310 424.

Joutsenmerkin paino-originaalit

Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin käyttö painotuotteessa edellyttää, että painotuote täyttää Joutsenmerkin vaatimat kriteerit. Varmista aina yhteyshenkilöltäsi, että Joutsenmerkki voidaan lisätä painotuotteeseen.

​Jokaisella Joutsenmerkityllä painotalolla on käytössään omat Joutsenmerkkinsä. Waasa Graphicsin Joutsenmerkki-originaalit saat joko myyntimme yhteyshenkilöltäsi tai reproltamme.